Hazánk védőszentje, Szent Márton

Az Örökség Kultúrpolitikai Intézet rendezvényén a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnáziumban a résztvevők Szent Márton példamutatásáról, életszentségéről beszélgettek, és a hallgatóság a katonából lett püspök születésének 1700. évfordulója alkalmából meghirdetett Szent Márton emlékév sokszínű eseményeibe, terveibe is bepillantást nyerhetett.

Makranczi Zsolt az Örökség Kultúrpolitikai iItézet igazgatója köszönti a vendégeket.

Szent Márton alakját a Dr. Kemecsi Lajos, a Néprajzi Múzeum főigazgatója, Dr. Szávai Tamás, Szent Márton-kutató és Szommer Ildikó, a Szent Márton Programiroda vezetője mutatta be a közönségnek, Vass Norbert, az Örökség Kultúrpolitikai Intézet tudományos munkatársának moderálása mellett.

Szommer Ildikó, Dr. Szávai Tamás, Dr. Kemecsi Lajos, Vass Norbert

Dr. Szávai Tamás arról beszélt, hogy a katolikus egyház kultúrtörténetében kiemelkedően fontos szent személyisége a kezdetektől jelen van hazánk hagyományaiban is. „Szent István király a keresztény Magyarország megalapításakor is kiemelte Szent Mártont, és a királyság egyik védőszentjévé tette őt” – fejtette ki a kutató.

Dr. Kemecsi Lajos számára Szent Márton érdekessége a források alapján feltételezhető nyílt személyiségében rejlik. Szerinte, ha lett volna internet meg videoklipek abban az időben, akkor Szent Márton biztosan benne lett volna ezekben. „Az egyik legismertebb tette, a köpeny kettévágása, de a jól megfogható, erős és egyértelmű üzenetek mind a kereszténység fontos szentjévé teszik őt” – fogalmazott a Néprajzi Múzeum főigazgatója.

A szent szülőhelyén, Szombathelyen létrehozott Szent Márton Programiroda nagy gonddal koordinálja az emlékév programjait. Szommer Ildikó kitűnő lehetőséget lát az egyház által is támogatott eseménysorozatban. „Márton élettörténetéből kibontható üzenetek felhasználásával a fiatalok felé fordulunk számos programmal, igyekszünk nekik minél érzékletesebben bemutatni Szent Mártont, így közelebb hozva őket a püspökhöz” – mondta a programiroda vezetője. Ennek jegyében fotókiállítás, diákkarnevál, futóverseny és kerékpártúra is lesz a programok között.

A jól kutatható élettörténet alapján egy színes egyéniség képe bontakozik ki Szent Márton kapcsán. A kerekasztal-beszélgetés résztvevői mind vallják, hogy alig kell keresni, és mindenki tud magában találni valamilyen kötődést Tours püspökéhez. A Szent Márton-emlékév pedig számos lehetőséget kínál mindenki számára ezek megtalálásában. Az eseménysorozatról a programiroda honlapján részletesen tájékozódhatnak az érdeklődők: www.szentmarton.hu.

(2016. február 26.)

Eseménynaptár

Július 2024
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Kiadványok megrendelése


 

Hírlevél feliratkozás


A Magyarság Kulturális Fővárosa Program előkészítését a Miniszterelnökség támogatja.


Tájékoztató rendezvényeken készülő fényképfelvételekről és azok felhasználásáról:
Az Örökség Kultúrpolitikai Intézet tájékoztatja a rendezvényein résztvevőket, hogy az eseményeken kép- és hangfelvételeket készíthet.
A rendezvényeken részt vevők az azokon való részvétellel elfogadják és kifejezetten hozzájárulnak ahhoz, hogy róluk kép- és hangfelvétel készüljön. Tudomásul veszik, hogy a rendezvényen készült fotókat az Intézet a honlapján és közösségi média oldalain a rendezvény népszerűsítése, a rendezvényről tájékoztatás céljából felhasználhatja.
A rendezvényről készült felvételeket az Intézet jogosult átadni a rendezvény fellépőinek, szereplőinek honlapjukon és közösségi média oldalaikon történő felhasználásra.
A fényképek törlése indokolt esetben kérhető az info@oroksegintezet.hu e-mail címen.

©2024 Örökség Kultúrpolitikai Intézet, 1092 Budapest, Ferenc körút 14. | Tel.: 06 20 388 2348 | E-mail: info@oroksegintezet.hu |