Nyitott terek – eszmecsere indult a múzeumi szakemberek, tanárok és a fogyatékkal élők között

Miben rejlik az inkluzív múzeumpedagógia lényege?

A XXI. századi múzeumpedagógia reformkora nemcsak azért virágzik, mert teljesen más impulzusokkal, látvánnyal kell megszólítani a ma emberét, gyermekét, hanem azért is mert figyelemmel fordul a mentális vagy testi fogyatékkal élők felé. „Én csak annyit szeretnék, hogy ugyanolyan élményeket kapjak a múzeumban, mint bárki más” – fogalmazott Bovier György, kerekesszékes sportoló.

Bővebben...

Nyitott terek - Inklúzió a múzeumban

A Magyar Nemzeti Múzeum, a Slachta Margit Nemzeti Szociálpolitikai Intézet, a Felelős Szülők Iskolája és a Mozaik Múzeumtúra 2023. június 5-én közös szakmai napot rendez a Magyar Nemzeti Múzeum Dísztermében Nyitott terek – Inklúzió a múzeumbancímmel.

Bővebben...

„A gyermekek a legfontosabbak” - Inkluzív Mozaik Múzeumtúra Nap a Néprajzi Múzeumban | Sajtótájékoztató

A május 3-i Mozaik Múzeumtúra Nap sikerességéről, az integrált foglalkozásokon kialakult kapcsolatokról, s az interaktív múzeumpedagógiai programokról 2023. május 10-én a sajtó számára rendezett beszélgetésen osztották meg tapasztalataikat a szakemberek és a gyógypedagógusok az újságírókkal. A nyilvános eseményen Kemecsi Lajos, a Néprajzi Múzeum főigazgatója, Makranczi Zsolt, a Mozaik Múzeumtúra program vezetője, Molnár József múzeumpedagógus, Gyulai Andrea, a Vakok és Gyengénlátók Iskolájának gyógypedagógusa, valamint Molnárné Hegedűs Alexandra, a Hallássérültek Budapesti Tanintézetének gyógypedagógusa vett részt.

Bővebben...

Mozaik élmény - A Múzeum Mindenkié!

Inkluzív Mozaik Múzeumtúra Nap a Néprajzi Múzeumban

2023. május 3-án az Örökség Kultúrpolitikai Intézet a Néprajzi Múzeummal együttműködve Mozaik Múzeumtúra Napot szervezett, melynek elsődleges célja az inklúzió volt, így a múzeum ezen a napon fogyatékossággal élő és tipikus fejlődésű diákokat foglalkoztatott programjain. A tanulók vegyes csoportokban, ingyenes programokon vehettek részt a budapesti Néprajzi Múzeum különböző kiállítási tereiben.

Bővebben...

Inkluzív Mozaik Múzeumtúra Nap a Néprajzi Múzeumban | SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ

2023. május 3-án az Örökség Kultúrpolitikai Intézet a Néprajzi Múzeummal együttműködve Mozaik Múzeumtúra Napot szervezett, melynek elsődleges célja az inklúzió volt, így a múzeum ezen a napon fogyatékossággal élő és tipikus fejlődésű diákokat foglalkoztatott programjain. A tanulók vegyes csoportokban, ingyenes programokon vehettek részt a budapesti Néprajzi Múzeum különböző kiállítási tereiben.

Bővebben...

Mozaik élmény - A Múzeum Mindenkié! Inkluzív Mozaik Múzeumtúra Nap a Néprajzi Múzeumban

2023. május 3-án az Örökség Kultúrpolitikai Intézet a Néprajzi Múzeummal együttműködve Mozaik Múzeumtúra Napot szervez, melynek elsődleges célja az inklúzió, így a múzeum ezen a napon fogyatékossággal élő és tipikus fejlődésű diákokat fogad programjaira. A tanulók vegyes csoportokban, ingyenes programokon vehetnek részt a budapesti Néprajzi Múzeum különböző kiállítási tereiben.

Bővebben...

Kaposváron is bemutatják Hammerstein Judit könyvét

Tisztelettel hívjuk az érdeklődőket Dr. Hammerstein Judit - főigazgató-helyettes, Magyar Nemzeti Múzeum; történész, Károli Gáspár Református Egyetem - Oroszok és magyarok Magyar írók Oroszország- / Szovjetunió-tapasztalata az 1920-1930-as években c. könyvének bemutatójára a kaposvári Takáts Gyula Könyvtárba. (Kaposvár, Csokonai u. 4.).

Beszélgetőpartner: Dr. Bertalan Péter - történész-politológus | VERITAS Intézet, Károli Gáspár Református Egyetem
Időpont: 2023. április 21. (péntek)16:30

Hatalmas sikere volt a DEMÓ 6 - Digitális Edukációs Múzeumi Órák rendezvénynek

Közel 450 regisztrált tanár, 26 múzeum, több, mint 50 interaktív tartalom, 16 000 résztvevő diák

Többezer diák vett részt március 13-án az általános és középiskolások számára létrehozott online múzeumi órákon. Az Örökség Kultúrpolitikai Intézet és a Felelős Szülők Iskolája közös szervezésében a digitális térben kalandozhattak a résztvevők virtuális séták, online kvízek, edukációs videók, digitális fejtörők és kreatív játékok sokaságával. 26 múzeum kínált ezen a napon ingyenes programot a hazai iskolákban tanuló diákok és tanáraik számára. Az online múzeumpedagógiai feladatokat a virtualismozaikmuzeumtura.hu weboldalon adtuk közre.

Bővebben...

Érkezik a DEMÓ 6 „Reformkor és szabadságharc”

Reformkori innovátorok, felfedezők és a szabadságharc szuperhősei – érkezik a DEMÓ 6 „Reformkor és szabadságharc” digitális múzeumpedagógiai élménynap több mint 20 múzeum részvételével.

Bővebben...

Hagyomány, örökség, közösség - Örökség Műhely kerekasztal-beszélgetés

Január 17-én A pajtától a múzeumig - új közösségi terek a közgyűjteményekben, a közművelődésben és a népfőiskolai mozgalomban címmel rendezett nagysikerű konferenciát a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola Kápolnásnyéken, a Liszt Művészházban. A közel 100 érdeklődőt délelőtt különleges, ismeretterjesztő előadásokkal, délután pedig A „Hagyomány, örökség, közösség – mit jelent mindez a gyakorlatban és a 21. században?” című Örökség Műhely kerekasztal-beszélgetéssel várták.

Bővebben...

Eseménynaptár

Június 2023
H K Sz Cs P Szo V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2

Kiadványok megrendelése


 

Hírlevél feliratkozás


A Magyarság Kulturális Fővárosa Program előkészítését a Miniszterelnökség támogatja.


Tájékoztató rendezvényeken készülő fényképfelvételekről és azok felhasználásáról:
Az Örökség Kultúrpolitikai Intézet tájékoztatja a rendezvényein résztvevőket, hogy az eseményeken kép- és hangfelvételeket készíthet.
A rendezvényeken részt vevők az azokon való részvétellel elfogadják és kifejezetten hozzájárulnak ahhoz, hogy róluk kép- és hangfelvétel készüljön. Tudomásul veszik, hogy a rendezvényen készült fotókat az Intézet a honlapján és közösségi média oldalain a rendezvény népszerűsítése, a rendezvényről tájékoztatás céljából felhasználhatja.
A rendezvényről készült felvételeket az Intézet jogosult átadni a rendezvény fellépőinek, szereplőinek honlapjukon és közösségi média oldalaikon történő felhasználásra.
A fényképek törlése indokolt esetben kérhető az info@oroksegintezet.hu e-mail címen.

©2023 Örökség Kultúrpolitikai Intézet, 1092 Budapest, Ferenc körút 14. | Tel.: 06 20 389 0838 | E-mail: info@oroksegintezet.hu |