Különdíjat nyert a Mozaik Múzeumtúra programja

Az Országos Közgyűjtemények Szövetsége (OKSZ) különdíját nyerte el az "Inkluzív Mozaik Múzeumtúra Nap a Néprajzi Múzeumban" című program. A különdíj ünnepélyes átadására szeptember 25-én a Magyar Természettudományi Múzeumban, a 21. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitón, s a Múzeumok Őszi Fesztiválja nyitórendezvényén került sor.

Az „Inkluzív Mozaik Múzeumtúra Nap a Néprajzi Múzeumban”című program a budapesti Néprajzi Múzeum együttműködésében valósult meg 2023. május 3-án: az esemény elsődleges célja az inklúzió volt, így a múzeum ezen a napon fogyatékossággal élő és tipikus fejlődésű diákokat foglalkoztatott programjain. A tanulók vegyes csoportokban, ingyenes programokon vehettek részt a múzeum különböző kiállítási tereiben. A nap alapvető célkitűzése volt, hogy a csoportok lelki, fizikális kapcsolatba kerüljenek egymással, miközben interaktív módon, közösen fedezik fel a múzeum különböző kiállításait, tereit. Az aprólékosan összeállított programok, integrált foglalkozások lehetőséget teremtettek a kortárs kapcsolatépítésre és a tanulók szemléletének formálására. 

A Molnár József és Kolostori Kincső múzeumpedagógusok által kidolgozott program az ICOM új múzeumi definíciója, kiemelten a hozzáférés, a befogadás és a sokszínűség szellemében jött létre. Hogyan lehet a Múzeum mindenkié, azoké is, akik fizikai vagy szellemi képességeikben korlátozottak, nem rendelkeznek az értelmezéshez – elvileg –szükséges tudással? Mit tehet az intézmény, hogy a múzeumlátogatás tapasztalatától senki se legyen megfosztva? Az inklúzió lényege, hogy tipikus fejlődésű és fogyatékossággal élő diákok egymással osztoznak a múzeumpedagógiai program élményében, egymással kapcsolatba lépve, a másik képességeihez igazodva végzik el a feladatokat, értelmezik és dolgozzák fel a foglalkozás során kapott ismereteket.
A program érdeme, hogy miközben a múzeumi kollégák számára is tapasztalatot jelent, a hagyományos foglalkozások eredményein messze túlmutatva az iskolás korosztály toleranciájára és nyitottságára épít, rekonstruálva egy olyan világot, amelyben a másik jelenléte természetes.

Az OKSZ különdíját szeptember 25-én, hétfőn ünnepélyes keretek között adták át a Magyar Természettudományi Múzeumban, Budapesten.

Összefoglaló az Inkluzív Mozaik Múzeumtúra Napról:


Rövid interjú Kolostori Kincsővel és Molnár Józseffel:

 

A videókat készítette: Incze László, Néprajzi Múzeum

Eseménynaptár

Június 2024
H K Sz Cs P Szo V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Kiadványok megrendelése


 

Hírlevél feliratkozás


A Magyarság Kulturális Fővárosa Program előkészítését a Miniszterelnökség támogatja.


Tájékoztató rendezvényeken készülő fényképfelvételekről és azok felhasználásáról:
Az Örökség Kultúrpolitikai Intézet tájékoztatja a rendezvényein résztvevőket, hogy az eseményeken kép- és hangfelvételeket készíthet.
A rendezvényeken részt vevők az azokon való részvétellel elfogadják és kifejezetten hozzájárulnak ahhoz, hogy róluk kép- és hangfelvétel készüljön. Tudomásul veszik, hogy a rendezvényen készült fotókat az Intézet a honlapján és közösségi média oldalain a rendezvény népszerűsítése, a rendezvényről tájékoztatás céljából felhasználhatja.
A rendezvényről készült felvételeket az Intézet jogosult átadni a rendezvény fellépőinek, szereplőinek honlapjukon és közösségi média oldalaikon történő felhasználásra.
A fényképek törlése indokolt esetben kérhető az info@oroksegintezet.hu e-mail címen.

©2024 Örökség Kultúrpolitikai Intézet, 1092 Budapest, Ferenc körút 14. | Tel.: 06 20 388 2348 | E-mail: info@oroksegintezet.hu |