Andrzej Nowak: Az Orosz Birodalom áldozatai

Megjelent Nyugat-eurázsiai Idő című társadalomtudományi könyvsorozatunk nyolcadik kötete, Andrzej Nowak: Az Orosz Birodalom áldozatai - a birodalom mint áldozat című könyve.

Bővebben...

Hammerstein Judit: Oroszok és magyarok

Megjelent Hammerstein Judit: Oroszok és magyarok. Magyar írók Oroszország- / Szovjetunió-tapasztalata az 1920-1930-as években című könyve. 

Milyenek az oroszok és milyenek vagyunk mi, a megfigyelők? Miként ragadható meg a félelmet és rajongást egyszerre kiváltó rejtélyes orosz világ? Hammerstein Judit vizsgálódásának tárgya a két világháború közötti Oroszországot megjárt magyar írók úti beszámolói. Ám a kötet horizontja időben és térben ennél sokkal tágasabb: a művek az elemzés során nemcsak egymásra reflektálnak folyamatosan, hanem számos más kortárs leírásra, megfigyelésre is.

Bővebben...

Fesztiválkutatás

Magyarország dinamikusan fejlődő és sokszínű kulturális fesztiválkínálata a társadalom széles rétegének nyújt tartalmas kikapcsolódást, közösségi élményt. Jelentőségük mára messze túlmutat a szórakoztatáson, szerves részévé váltak hazánk kulturális, turisztikai és gazdasági életének. Ennek ellenére fesztiváljaink átfogó vizsgálatára 2004-ben került sor legutóbb.

Bővebben...

Németh Orsolya: Posztszovjet non-fiction. A volt Szovjetunió országai és a lengyel tényirodalom

Megjelent Nyugat-eurázsiai Idő című társadalomtudományi könyvsorozatunk hatodik kötete, Németh Orsolya: Posztszovjet non-fiction. A volt Szovjetunió országai és a lengyel tényirodalom című könyve.

Hegyi-Karabah, Abházia, Azerbajdzsán, Örményország, Csecsen- és Ingusföld, Kirgizisztán, Jakutföld, Ukrajna, Fehéroroszország – csak hogy néhányat említsünk abból a számos országból, amelyek a Szovjetunió 1991-es felbomlása után váltak önálló államokká, és amelyekben számtalan különböző nép él.

Bővebben...

HAMAROSAN! Németh Orsolya: Posztszovjet non-fiction.

Hamarosan a könyvesboltok polcaira kerül sorozatunk következő kötete, Németh Orsolya: Posztszovjet non-fiction. A volt Szovjetunió országai és a lengyel tényirodalom című könyve.

Bővebben...

Ihar Babkou: A Fehérorosz Királyság. Romokból olvasni

Megjelent Nyugat-eurázsiai Idő című társadalomtudományi könyvsorozatunk ötödik kötete, Ihar Babkou: A Fehérorosz Királyság. Romokból olvasni című könyve.

Babkou a szovjet birodalom agóniája idején, a nyolcvanas évek második felében végzett Minszkben filozófia szakon, amikor a fehérorosz önismeret már az elméleti szakaszába lépett. Legfőbb ideje volt, mert a következő években ajánlatos volt használniuk az eszüket a fehéroroszoknak, hiszen akkor kellett újragondolniuk a hagyományaikat és a nemzeti létüket, amikor életük legnagyobb esélyét kapták.

Bővebben...

5 éves a Mozaik Múzeumtúra

Öt éve indult el a Mozaik Múzeumtúra program és fontosnak éreztük, hogy beszámoljunk elért eredményeinkről, tapasztalatainkról.  A kötet első része ezért a Mozaik Múzeumtúra első öt évét mutatja be, a programot részletesen ismertető írás mellett a benne résztevők (múzeumok, iskolák, civil szervezetek) szubjektív beszámolóinak segítségével.

Bővebben...

88. Ünnepi Könyvhét

Szeretettel várjuk Önt és családját a 88. Ünnepi Könyvhét és 16. Gyermekkönyvnapok (2017. június 8–12.) központi helyszínén, Budapesten, a Vörösmarty téren.

Intézetünk kiadásában megjelenő könyveinket a Ráció Kiadó standján tekintheti meg és vásárolhatja meg 20%-os kedvezménnyel.

Bővebben...

Agnieszka Kołakowska: Kultúrák háborúi és más harcok

Megjelent a ’NYUGAT-EURÁZSIAI IDŐ’ címmel elindított társadalomtudományi könyvsorozatunk negyedik kötete, Agnieszka Kołakowska: Kultúrák háborúi és más harcok című könyve.

„A manapság divatos különböző ortodoxiákat és ezek következményeit írtam le a leggyakrabban; az utóbbiak közül az az egyik leglényegesebb és a legaggasztóbb, hogy gyorsan fogyatkozik a tér aközött, amit muszáj, és aközött, amit nem szabad. Sokasodnak a „jogok” („jogosultság” értelemben), szűkül a szabadságjogok érvényességi köre, egyre inkább sérül a szólásszabadság.

Bővebben...

Anne Applebaum: Kelet és Nyugat között

Megjelent a ’NYUGAT-EURÁZSIAI IDŐ’ címmel elindított társadalomtudományi könyvsorozatunk harmadik kötete, Anne Applebaum: Kelet és Nyugat Között című könyve.

A műben leírt térség, a Balti-tengertől a Fekete-tengerig tartó határvidék választja el Európát Oroszországtól. Erről a Tengerközről tudunk a legkevesebbet, mert ez már nem tartozik bele a jól ismert Közép-Európába. Gdańskban kezdődik az utazás, ahol a szerző fölszáll a kalinyingrádi hajóra. A korábban hermetikusan elzárt városban hosszasan keresi a német kultúra nyomait, majd megy tovább Litvániába, Fehéroroszországba, Ukrajnába, aztán Kárpátalján keresztül Moldovába, végül eljut Odesszába.

Bővebben...

Eseménynaptár

Június 2024
H K Sz Cs P Szo V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Kiadványok megrendelése


 

Hírlevél feliratkozás


A Magyarság Kulturális Fővárosa Program előkészítését a Miniszterelnökség támogatja.


Tájékoztató rendezvényeken készülő fényképfelvételekről és azok felhasználásáról:
Az Örökség Kultúrpolitikai Intézet tájékoztatja a rendezvényein résztvevőket, hogy az eseményeken kép- és hangfelvételeket készíthet.
A rendezvényeken részt vevők az azokon való részvétellel elfogadják és kifejezetten hozzájárulnak ahhoz, hogy róluk kép- és hangfelvétel készüljön. Tudomásul veszik, hogy a rendezvényen készült fotókat az Intézet a honlapján és közösségi média oldalain a rendezvény népszerűsítése, a rendezvényről tájékoztatás céljából felhasználhatja.
A rendezvényről készült felvételeket az Intézet jogosult átadni a rendezvény fellépőinek, szereplőinek honlapjukon és közösségi média oldalaikon történő felhasználásra.
A fényképek törlése indokolt esetben kérhető az info@oroksegintezet.hu e-mail címen.

©2024 Örökség Kultúrpolitikai Intézet, 1092 Budapest, Ferenc körút 14. | Tel.: 06 20 388 2348 | E-mail: info@oroksegintezet.hu |