Németh Orsolya: Posztszovjet non-fiction. A volt Szovjetunió országai és a lengyel tényirodalom

Megjelent Nyugat-eurázsiai Idő című társadalomtudományi könyvsorozatunk hatodik kötete, Németh Orsolya: Posztszovjet non-fiction. A volt Szovjetunió országai és a lengyel tényirodalom című könyve.

Hegyi-Karabah, Abházia, Azerbajdzsán, Örményország, Csecsen- és Ingusföld, Kirgizisztán, Jakutföld, Ukrajna, Fehéroroszország – csak hogy néhányat említsünk abból a számos országból, amelyek a Szovjetunió 1991-es felbomlása után váltak önálló államokká, és amelyekben számtalan különböző nép él.

Kevés kivételtől eltekintve olyan országokról beszélünk, amelyek nem feltétlenül képezik részét a (közép-)európai ember mentális térképének. Felkeltették viszont a lengyel tényirodalom jó néhány képviselőjének az érdeklődését, így az ő közvetítésükkel sok mindent megtudhatunk ezekről a sokszor egzotikusnak ható országokról, népekről, kultúrákról.

Németh Orsolya Posztszovjet non-fiction című könyve bemutatja a lengyel tényirodalom evolúcióját a kezdetektől egészen napjainkig. Illetőleg kísérletet tesz ennek a Lengyelországban páratlan népszerűségnek örvendő, szinte már jelenséggé váló műfaj mibenlétének meghatározására. Ezzel párhuzamosan és a lengyel riportirodalmi művek alapján végigkalauzolja az olvasót a volt Szovjetunió területén, Nyugat-Ukrajnától egészen Vlagyivosztokig. Ez a terület pedig a legtöbb magyar olvasó számára terra incognita.

Németh Orsolya egyszerre üt két legyet, mutatja be a lengyel tényirodalmat és az általuk bemutatott országokat. Szisztematikusan végigveszi ezt a világnak kicsi, birodalomnak óriási posztszovjet régiót. Babonaságokat és berögződött véleményeket oszlat el. Ismereteket közöl, gondolkodni segít, ön- és lengyelmegértésre ösztönöz, oroszanalízisre biztat, Közép-Ázsiába és a Kaukázusba kalauzol, műfaji határterületeken kóborol.”

Részlet az utószóból

A szerző releváns szakirodalmi kontextusba helyezi az egyes tényirodalmi műveket, valamint részletesen foglalkozik a különböző orosz és szovjet birodalomelméletekkel és a posztkolonializmus elméletével, illetve annak a posztszovjet térségre való alkalmazhatóságával. A Posztszovjet non-fiction emellett azt is boncolgatja, mivé lett a szovjet éra embertípusa, a homo sovieticus, már ha egyáltalán valaha létezett.

NÉMETH ORSOLYA (1982)

polonista, irodalomtörténész, műfordító. Fő kutatási területe a rendszerváltás utáni lengyel tényirodalom és a posztkolonializmus posztszovjet változata. A Pázmány Péter Katolikus Egyetemen szerzett doktori (PhD) fokozatot, az egyetem Lengyel Tanszékének oktatója, a Szláv TeXtus kulturális portál főszerkesztője. Számos fordítása, kritikája és tanulmánya jelent-jelenik meg kulturális és társadalmi folyóiratokban, hetilapokban, tanulmánykötetekben. Több önálló kötetet fordított lengyelről magyarra. Jelen monográfiája a doktori disszertációja alapján készült.

 

 

 

 

 

A könyv bolti ára: 2.990,-Ft.

Online megrendelés esetén: 2.100,-Ft +postaköltség.

Könyvsorozatunk a Facebookon: @nyugateurazsiaiido

Eseménynaptár

Május 2021
H K Sz Cs P Szo V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Kiadványok megrendelése


 

Hírlevél feliratkozás


A Magyarság Kulturális Fővárosa Program előkészítését a Miniszterelnökség támogatja.
©2021 Örökség Kultúrpolitikai Intézet, 1092 Budapest, Ferenc körút 14. | Tel.: 06 20 389 0838 | E-mail: info@oroksegintezet.hu |