„Trianonnak nincs még vége”

Kerekasztal-beszélgetés a Trianon 100. évfordulója kapcsán

2020 első Örökség Műhely kerekasztal-beszélgetését a trianoni békediktátum 100. évfordulója kapcsán rendezte meg az Örökség Kultúrpolitikai Intézet. A 2020. augusztus 18-i rendezvényen Dr. Schmidt Mária – Széchenyi-díjas történész, XXI. Század Intézet és a Terror Háza főigazgatója, Dr. Salamon Konrád történész és Dr. Vízi László Tamás – a Magyarságkutató Intézet tudományos főigazgató-helyettese beszéltek a témárólaz Intézet igazgatója Makranczi Zsolt moderálása mellett. Az eseményre a Tokaji Írótábor keretében került sor.

Bővebben...

MEGHÍVÓ - Kik a felelősök? A Trianonhoz vezető út, és a békeszerződés következményei

Tisztelettel meghívjuk Önt az Örökség Kultúrpolitikai Intézet által szervezett, "Kik a felelősök? A Trianonhoz vezető út, és a békeszerződés következményei" című kerekasztal-beszélgetésre, melyet 2020. augusztus 18-án (kedden) 9.00 órakor, a Tokaji Ferenc Gimnáziumban (Tokaj, Bajcsy-Zsilinszky Endre út 18-20, 3910) tartunk. 

Bővebben...

A vadászat a természet tüdeje

Vadászati kultúra Magyarországon kerekasztal-beszélgetés

A vadászat a magyar kultúra szerves része, fontos szerepe van a természetvédelemben és a vadászattal szembeni ellenérzések elsősorban téves ismeretekből, információ hiányból fakadnak, amelyen különböző rendezvényekkel, jótékonysági vadászattal és fiataloknak szóló oktatási program elindításával kívánnak változtatni - derült ki az Örökség Kultúrpolitikai Intézet kerekasztal-beszélgetésén, ahol L. Simon László kultúrpolitikus, országgyűlési képviselő, Bajdik Péter az Országos Magyar Vadászkamara főtitkára, Bors Richárd a Vadászati Világkiállítás szervező iroda igazgatója és Fejes László az Országos Jótékonysági Vadászat Nonprofit Kft. ügyvezetője osztották meg gondolataikat.

Bővebben...

MEGHÍVÓ - Vadászati kultúra Magyarországon

Tisztelettel meghívjuk Önt az Örökség Kultúrpolitikai Intézet által szervezett Vadászati kultúra Magyarországon című kerekasztal-beszélgetésre, melyet 2019. november 23-án (szombaton) 11.30 órakor, a kápolnásnyéki Halász-kastélyban (2475, Kápolnásnyék, Deák Ferenc u. 10.) tartunk. A beszélgetés a Vadászfegyverek-fegyvervadászok hét tematikájába illeszkedik, valamint a Fegyvertörténeti konferencia záróprogramjaként szerepel.

Bővebben...

A művészeti felsőoktatás útkeresése

2019. november 11-én 17 órától a Kossuth Klubban derült fény a művészeti felsőoktatás intézményének tradíciójáról, kihívásairól napjainkban és a jövő kilátásairól az Örökség Kultúrpolitikai Intézet szervezésében. A kerekasztal-beszélgetésen Dr. Radák Eszter a Magyar Képzőművészeti Egyetem rektora, Dr. Bolvári-Takács Gábor a Magyar Táncművészeti Egyetem rektora, Dr. Hatos Pál a Kaposvári Egyetem Művészeti Karának dékánja, valamint L. Simon László kulltúrpolitikus és országgyűlési képviselő vitatkoztak, hogy miben látják a hazai művészeti képzés struktúráját, piacképességét, valamint versenyképességét a külföldi egyetemekkel szemben. Az országhatárainkon belüli vidéki és fővárosi művészeti egyetemek közötti differenciára is kitértek. A beszélgetést Makranczi Zsolt, az Örökség Kultúrpolitikai Intézet igazgatója vezette.

Bővebben...

MEGHÍVÓ - A művészeti felsőoktatás helyzete

Tisztelettel meghívjuk Önt az Örökség Kultúrpolitikai Intézet által szervezett A művészeti felsőoktatás helyzete című kerekasztal-beszélgetésre, melyet 2019. november 14-én (csütörtökön) 17.00 órakor, a Kossuth Klub emeleti Nagytermében (1088 Budapest, Múzeum u. 7.) tartunk.

Bővebben...

Komplex intézményi strukturális, finanszírozási és szakmai megújulás szükséges a múzeumi szférában

Komplex intézményi strukturális, finanszírozási és szakmai megújulás, bérrendezés, differenciált és teljesítményösztönző kiegészítő támogatás bevezetése, az ingyenesség újragondolása, a jegyárak áfatartalmának csökkentése szükséges többek között a múzeumi ágazatban, hangzott el Szegeden az Örökség Kultúrpolitikai Intézet szervezésében 2019. október 31-én megtartott ’A vidéki múzeumok helyzete és lehetőségei’ című kerekasztal-beszélgetésen. A témáról Fogas Ottó, a szegedi Móra Ferenc Múzeum igazgatója, Grászli Bernadett a győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum igazgatónőjé és L. Simon László, kultúrpolitikus, az Országgyűlés Kulturális Bizottságának alelnöke vett részt. A beszélgetést Makranczi Zsolt, az Örökség Kultúrpolitikai Intézet igazgatója moderálta.

Bővebben...

M E G H Í V Ó - A vidéki múzeumok helyzete és lehetőségei

Tisztelettel meghívjuk Önt az Örökség Kultúrpolitikai Intézet által szervezett A vidéki múzeumok helyzete és lehetőségei című kerekasztal-beszélgetésre, melyet 2019. október 31-én (csütörtökön) 15.00 órakor, a szegedi Fekete házban (6720 Szeged, Somogyi u. 13.) tartunk.

Bővebben...

Lengyel szemmel a posztszovjet valóságról

2019. október 14-én, hétfőn a Kossuth Klub Klubtermében mutatta be az Örökség Kultúrpolitikai Intézet hivatalos keretek között Németh Orsolya: Posztszovjet non-fiction. A volt Szovjetunió országai és a lengyel tényirodalom című könyvét. A Nyugat-eurázsiai idő sorozat legújabb, hatodik részéről a szerzővel Kocsis Adrienn irodalomtörténész és polonista beszélgetett.

Bővebben...

Eseménynaptár

Május 2021
H K Sz Cs P Szo V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Kiadványok megrendelése


 

Hírlevél feliratkozás


A Magyarság Kulturális Fővárosa Program előkészítését a Miniszterelnökség támogatja.
©2021 Örökség Kultúrpolitikai Intézet, 1092 Budapest, Ferenc körút 14. | Tel.: 06 20 389 0838 | E-mail: info@oroksegintezet.hu |