Tárlatbevezetés: beszélgetés a múzeummarketingről

Az Örökség Műhely 2014. január 29-i Tárlatbevezetés című kerekasztal-beszélgetésén Káldy Mária múzeumpedagógiai szakértő, a Múzeumi Oktatási és Képzési Központ igazgatója, Puczkó László közgazdász, art és design menedzser, a Budapesti Üzleti és Kommunikációs Főiskola intézetvezetője, valamint Szőke Katalin public relations szakértő, kommunikációs dizájn kategóriában red dot díjat nyert Kassák Múzeum kommunikációért felelős munkatársa vitatta meg a múzeummarketing jelenét és a terület jövőjének legfontosabb kérdéseit.A múzeumi szféra hazai és nemzetközi tendenciáit egyaránt jól ismerő Káldy Mária hangsúlyozta: egy intézménynek azon túl, hogy tisztában van saját küldetésével, arra is figyelnie kell, hogyan változik a közönsége, miként módosul a célcsoport, amely kíváncsi lehet a gyűjteményeiben található kincsekre. Fontos – emelte ki Káldy –, hogy egy huszonegyedik századi múzeum élményt nyújtson látogatójának, máskülönben kevés esély kínálkozik számára kiválni a tömeges kínálatból.
Szőke Katalin szerint ehhez határozott, hosszú távú elképzelésre van szükség, amely meghatározza az intézmény pozícióját és kijelöli az adott múzeum helyét a szabadidős intézmények tágas palettáján. A stratégiai gondolkodásnak – véli – fontos elemei a marketing és a PR. A Kassák Múzeum kommunikációért felelős munkatársaként elsősorban a múzeum hírnevének, az intézményt körülölelő bizalmi aurának a megteremtésén dolgozó szakember úgy látja, a szavak mellett a tettek, az intézmény által megvalósított kiállítások, rendezvények is fontos tényezői az intézmény megítélésének.
Puczkó László kiemelte, azok a múzeumok tudnak igazán sikeressé válni, amelyek képesek közvetlen környezetük társadalmi-kulturális szövetébe illeszkedni. Véleménye szerint egy mai múzeum akkor lesz igazán látogatottá, népszerűvé, ha a célközönségét jelentő közösség számára aktuális és releváns kérdéseket tesz fel, jár körül. Amennyiben így tesz, széles körű érdeklődésre számíthat. Puczkó később arra is utalt, hogy a hazai palettáról leginkább egy, a jövőt „bemutató”, innovatív gondolkodásra késztető kiállítóhely hiányzik.A meghívottak egybehangzóan vallották, hogy a modern múzeumoknak vonzó szabadidő-eltöltési alternatívát kell kínálniuk, és fontos feladatuk az is, hogy közösséget építsenek. Szőke Katalin kiemelt célnak tartja ezzel kapcsolatban, hogy a múzeum a társadalmi, illetve a mindennapi kommunikáció helyszínévé váljon. A beszélgetőtársak egyetértettek abban is, hogy a múzeumok között verseny van ugyan, s az intézmények igen különböző startpozícióból, eltérő háttérrel vesznek részt ebben, ám elhangzott az is, hogy a nehéz helyzet ellenére a magyar múzeumi szférára régóta jellemző szolidaritás a mai napig él, az intézmények szívesen cserélnek egymással tapasztalatot. A beszélgetést követően Pápay György, az Örökség Kultúrpolitikai Intézet igazgatója mutatta be a több hazai múzeumi vezetőt is a soraiban tudó közönségnek az intézet által indított múzeumnépszerűsítő programot, a Mozaik Múzeumtúrát.

Sajtóvisszhang:
Mno.hu

Eseménynaptár

Június 2022
H K Sz Cs P Szo V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3

Kiadványok megrendelése


 

Hírlevél feliratkozás


A Magyarság Kulturális Fővárosa Program előkészítését a Miniszterelnökség támogatja.
©2022 Örökség Kultúrpolitikai Intézet, 1092 Budapest, Ferenc körút 14. | Tel.: 06 20 389 0838 | E-mail: info@oroksegintezet.hu |