Hatalmas sikere volt a DEMÓ 6 - Digitális Edukációs Múzeumi Órák rendezvénynek

Közel 450 regisztrált tanár, 26 múzeum, több, mint 50 interaktív tartalom, 16 000 résztvevő diák

Többezer diák vett részt március 13-án az általános és középiskolások számára létrehozott online múzeumi órákon. Az Örökség Kultúrpolitikai Intézet és a Felelős Szülők Iskolája közös szervezésében a digitális térben kalandozhattak a résztvevők virtuális séták, online kvízek, edukációs videók, digitális fejtörők és kreatív játékok sokaságával. 26 múzeum kínált ezen a napon ingyenes programot a hazai iskolákban tanuló diákok és tanáraik számára. Az online múzeumpedagógiai feladatokat a virtualismozaikmuzeumtura.hu weboldalon adtuk közre.

A nagysikerű program tematikája most a reformkor és a 1848-49-es forradalom és szabadságharc volt, így az iskolákban ezzel is hangolódhattak a március 15-ei ünnepre.

A számok tükrében
2023. március 13-án a felhasználók száma 1300 volt a virtualismozaikmuzeumtura.hu weboldalon, a múzeumok aloldalainak megtekintési száma pedig meghaladta a 6700-at, sokan ugyanis az egész osztállyal és/vagy kisebb csoportokra bontva, közösen oldották meg az egyes feladatokat. A kattintások száma a DEMÓ 6 program publikálását követően folyamatosan emelkedik, a digitális tartalmak mindenki számára ingyenesen hozzáférhetők és elérhetők lesznek az elkövetkezendő időszakban is.


A Magyar Mezőgazdasági Múzeum "Huszárosra vágatom a hajamat..." című digitális fejtörője.

Országhatárokon átívelve
A DEMÓ 6 – Reformkor és szabadságharc program határon túli résztvevőket is fogadott, a legtöbben az Amerikai Egyesült Államokból, Romániából, Szlovákiából és Franciaországból követték az eseményeket, de voltak Indonéziából és Braziliából is érdeklődőink.

Sokrétű felhasználhatóság
A szervezők nem titkolt célja, hogy a tanárokat arra bíztassák, a hétköznapi óráik során is bátran válogassanak a hazai múzeumok online tartalmaiból, ezzel is színesítve a tanórákat, elmélyítve az átadott tananyagot, amely a tankönyvből kiemelve így életre kel a játékok segítségével pedig könnyebbé teszi a tanulást.


Petőfi Sándor üvegbe rejtve - a Néprajzi Múzeum játékos feladata.

Az ingyenes program alapvető célkitűzése volt, hogy az iskolákban korábban már megtanult információkat a múzeumi játékok során különleges és lebilincselő módon újabb tudásanyaggal árnyalják, és ezzel felkeltsék a diákok figyelmét a múzeumok iránt, amelyek napjainkban már a korosztályoknak megfelelő interaktív módon tudják kiegészíteni az iskolai oktatást.
A szervezők számára fontos volt a tantárgyi ismeretek projekt alapú tematikus összegzését kínálni és a témában való elmélyülést támogatni múzeumi tartalmak élményszerű felhasználásával XXI. századi digitális eszközökkel. A tapasztalatok pedig azt mutatják, hogy ezt a kezdeményezést a diákok élvezik, a pedagógusok pedig örömmel veszik és építik be a napi munkájukba.


Az Országgyűlési Múzeum feladatsora.

A tanárok a programot megelőző ingyenes regisztráció után néhány nappal az esemény előtt már áttekinthették a vidéki és fővárosi múzeumok által kínált interaktív tartalmakat, így március 13-án diákjaik számára már összeválogathatták és megtervezhették múzeumi tanóráikat. Ebben a szervezők úgy is támogatták az iskolai munkát, hogy három korcsoportra bontották a tartalmakat és melléjük tantárgyi javaslatot is adtak, bár a téma túlmutat a tantárgyi kereteken.
A DEMÓ 6 tartalmai a későbbiek folyamán is bárki számára szabadon használhatóak oktatási célból ezen az oldalon.


A Déri Múzeum által összeállított kvíz.

Tanári visszajelzés a DEMÓ 6-ról
,,A gyerekek örömmel vesznek részt olyan munkafolyamatokban, amelyek különlegesek, nem megszokottak. Egy ilyen online múzeumi nap egyben egy online kirándulás is, amikor a tanult témák megelevenednek, lehet könnyen és játékosan tanulni, kalandozni. Nagyon izgalmas válogatni a sok lehetőség közül és roppant könnyű differenciálni tanulócsoportokra szabni a tartalmakat.”

 

Eseménynaptár

Február 2024
H K Sz Cs P Szo V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 1 2 3

Kiadványok megrendelése


 

Hírlevél feliratkozás


A Magyarság Kulturális Fővárosa Program előkészítését a Miniszterelnökség támogatja.


Tájékoztató rendezvényeken készülő fényképfelvételekről és azok felhasználásáról:
Az Örökség Kultúrpolitikai Intézet tájékoztatja a rendezvényein résztvevőket, hogy az eseményeken kép- és hangfelvételeket készíthet.
A rendezvényeken részt vevők az azokon való részvétellel elfogadják és kifejezetten hozzájárulnak ahhoz, hogy róluk kép- és hangfelvétel készüljön. Tudomásul veszik, hogy a rendezvényen készült fotókat az Intézet a honlapján és közösségi média oldalain a rendezvény népszerűsítése, a rendezvényről tájékoztatás céljából felhasználhatja.
A rendezvényről készült felvételeket az Intézet jogosult átadni a rendezvény fellépőinek, szereplőinek honlapjukon és közösségi média oldalaikon történő felhasználásra.
A fényképek törlése indokolt esetben kérhető az info@oroksegintezet.hu e-mail címen.

©2024 Örökség Kultúrpolitikai Intézet, 1092 Budapest, Ferenc körút 14. | Tel.: 06 20 388 2348 | E-mail: info@oroksegintezet.hu |