Gárdonyi Géza varázslatos világát mutatta be a Mozaik Múzeumtúra Roadshow Kápolnásnyéken

Gárdonyi Géza halálának 100. évfordulója alkalmából Gárdonyi műhely kastélyközelben címmel tartott 2022. október 20-án Roadshow-t Kápolnásnyéken a Mozaik Múzeumtúra és a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola. Az interaktív műhelynapon közel 150 diák vett részt, akiknek lehetőségük nyílt közelebbről is megismerni az Egri csillagok íróját és a Halász-kastély izgalmas történetét.


A kápolnásnyéki Roadshow-n először Rodics Eszter, a Művészeti Népfőiskola elnöke köszöntötte a résztvevőket, majd Makranczi Zsolt, a Mozaik Múzeumtúra program vezetője szólalt fel: a Mozaik Múzeumtúra 2014-ben indult útjára, legfontosabb célja pedig a magyarországi, illetve a kárpát-medencei magyar vonatkozású kiállítóhelyek, gyűjtemények s a múzeumok népszerűsítése, valamint az, hogy ennek hatására egyre több fiatal látogató érkezzen a kiállításokra – emelte ki Makranczi Zsolt.


A köszöntők után Rodics Eszter nyitotta meg Az Ezerarcú Gárdonyi című utazó-kiállítás. A Népfőiskola elnöke hangsúlyozta: a tárlat azzal a céllal készült, hogy a látogató képet kapjon arról, mennyi mindennel foglalkozott ez a nagyszerű ember, valamint arról, hogy mennyire sokoldalú és különleges szereplője volt a magyar irodalomtörténetnek. A kiállítást minél több helyszínre igyekszik majd eljuttatni a Népfőiskola a következő hetekben, hónapokban.A megnyitót követően Gárdonyi Géza varázslatos világa címmel hallgathatták meg a fiatalok Sz. Király Júlia irodalomtörténész, Gárdonyi-kutató interaktív előadását az íróról, annak kalandos életútjáról s munkásságáról. Az érdekes előadás után játékos múzeumpedagógiai foglalkozásokkal várták a gyermekeket összesen három helyszínen: a Halász Gedeon Eseményközpontban, a Halász-kastélyban és a kastély lenyűgöző parkjában.

Az Eseményközpontban Pápai Judit magyar szakos pedagógusnak köszönhetően a tanulók megtudhatták, hogy miért is hívták Gárdonyi Gézát ezerarcú varázslónak. A parkban izgalmas kastélytotó várta a lelkes gyermekeket, a kastélyban pedig Bányai Balázs történész interaktív és rendhagyó tárlatvezetés keretében ismertette meg a résztvevőkkel a kápolnásnyéki Halász-kastélyban és Fejér megye más kastélyaiban élő nemesi és főúri gyermekek életét. A program során megelevenedtek a gyermekek és szüleik kapcsolata, a nevelésükben részt vevő személyzeti tagok faladatai, az ifjak nevelése, oktatása és életük jellemző terei, beleértve az otthont, a parkokat, és különböző szintű iskoláikat is.


Az interaktív feladatok megoldása után a gyermekek értékes ajándékokkal gazdagodtak, a Mozaik Múzeumtúra Roadshow programjait a Vox Mirabilis Kamarakórus koncertje zárta, amely egyben énekóra is volt, bemutatva Gárdonyi kapcsolatát a zene világával. Különleges ősbemutató is volt ez az alkalom, hiszen Gárdonyi Fel nagy örömre! című karácsonyi énekét Szebik Attila négy szólamos átiratában az értő, fiatal közönség hallhatta először, hatalmas tapssal jutalmazva a kamarakórust csütörtökön a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola kápolnásnyéki központjában.

A Mozaik Múzeumtúra a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával, a Magyar Nemzeti Múzeum, a Néprajzi Múzeum és a Tájak - Korok - Múzeumok Egyesület szakmai együttműködésével, az Örökség Kultúrpolitikai Intézet koordinálásában valósul meg.

További részletek a Mozaik Múzeumtúráról:
Web: mozaikmuzeumtura.hu
Facebook: @mozaikmuzeumtura
Instagram: @mozaikmuzeumtura
Youtube: Mozaik Múzeumtúra

 

Eseménynaptár

Június 2023
H K Sz Cs P Szo V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2

Kiadványok megrendelése


 

Hírlevél feliratkozás


A Magyarság Kulturális Fővárosa Program előkészítését a Miniszterelnökség támogatja.


Tájékoztató rendezvényeken készülő fényképfelvételekről és azok felhasználásáról:
Az Örökség Kultúrpolitikai Intézet tájékoztatja a rendezvényein résztvevőket, hogy az eseményeken kép- és hangfelvételeket készíthet.
A rendezvényeken részt vevők az azokon való részvétellel elfogadják és kifejezetten hozzájárulnak ahhoz, hogy róluk kép- és hangfelvétel készüljön. Tudomásul veszik, hogy a rendezvényen készült fotókat az Intézet a honlapján és közösségi média oldalain a rendezvény népszerűsítése, a rendezvényről tájékoztatás céljából felhasználhatja.
A rendezvényről készült felvételeket az Intézet jogosult átadni a rendezvény fellépőinek, szereplőinek honlapjukon és közösségi média oldalaikon történő felhasználásra.
A fényképek törlése indokolt esetben kérhető az info@oroksegintezet.hu e-mail címen.

©2023 Örökség Kultúrpolitikai Intézet, 1092 Budapest, Ferenc körút 14. | Tel.: 06 20 389 0838 | E-mail: info@oroksegintezet.hu |