Megéri időt áldozni a kultúrára - Kerekasztal-beszélgetés a Tihanyi kulturális élet kapcsán

Az Örökség Műhely elnevezésű kerekasztal-beszélgetés sorozatunk legutóbbi alkalmán a Tihanyi kulturális életet jártuk körül. Az október 11-i beszélgetésen Rózsa Éva, a tihanyi Németh László Művelődési Ház igazgatója, Barkó Ágoston atya, tihanyi bencés szerzetes és Pataki Bence, a Levendula Színpad Kulturális Kft. ügyvezetője vett részt a Tihany Félsziget Fejlesztési Programiroda ügyvezetője, Bendi Lajos moderálása mellett. Az eseményre a tihanyi Magtárban került sor.

 

Bendi Lajos a beszélgetés elején kiemelte, a rendezvény során Tihany kulturális életéről szeretnének mélyebb képet nyújtani a közönség számára, érintve a múltat, jelent s jövőt. Az esemény moderátora elsőként arra volt kíváncsi, hogy mi volt az elmúlt évek legjobban sikerült, legsikeresebb kulturális programja?

Barkó Ágoston atya, aki a Tihanyi Bencés Apátsági Múzeum képviseletében érkezett a rendezvényre válaszában elmondta, hangversenyeik az utóbbi 2-3 évben telt házzal zajlottak. „Legutóbbi programunkon közel 400-450 néző volt, szeptember 18-án pedig a Győri Filharmonikus Zenekar látogatott el az apátságba, de ezen kívül is fontos megemlíteni a 2016 óta tartó sorozatunkat, a Hajnal fényei, Csend hangjai című sétákat, melyek exkluzív programok, s rendkívül nagy sikerrel futnak” - emelte ki az atya.

Pataki Bence szerint, a színpad életében az idei, 2022-es nyári szezon volt a legsikeresebb: összesen 25 előadás alatt közel 14 ezer látogatója volt a tihanyi szabadtéri színpadnak. Mindezek mellett nyáron hivatalos keretek között átadták Béres János szobrászművész Bujtor Istvánt ábrázoló domborművét is. A kiváló alkotást a Balázs Béla-díjas színművész, filmrendező, forgatókönyvíró és producer emlékére avatták 2022. július elején. A Levendula Színpad ügyvezetője elmondta, a helyszín leginkább a prózai darabokra alkalmas, de minden műfajból válogatnak. Idén is voltak koncertek, nagykoncertek, színdarabok, zenésszíndarabok, gyermekdarabok s megjelent egy újdonság is: augusztus végén komolyzenei koncertet fűztek egybe könnyűzenei koncerttel a Magyar Tavak Fesztiváljának tihanyi operagáláján. „Nagy sikerrel zajlott a fesztivál gálája, kiválóak voltak a visszajelzések, s jövőre is várható, hogy megrendezzük az eseményt” – mondta az ügyvezető.

A résztvevők a koronavírus által sújtott időszakokra is kitértek. Rózsa Éva bevallotta, a covid időszaka alatt voltak nehézségek, s elmondása szerint „arcon vágta” a vírus. Fő céljuk mégis az volt, hogy a covid alatt valahogy életben tartsák a tihanyi kulturális, közösségi életet. „Mindent kipróbáltunk, online ünnepségek, vetélkedőket rendeztünk. A vírus ideje alatt, és azóta teljesen más kulturális fogyasztási szokásaink lettek, így nehéz előre, a jövőbe nézni, mert még nem rázódott vissza a közösségi élet abba a mederbe, melybe a vírus előtt volt” – fejtette ki Rózsa Éva.

A beszélgetőtársak egyetértettek abban, hogy az emberekben általában megvan az igény a kultúrára, csak maga a fogyasztási szokás változott meg. „Ami egyértelműen mutatja a változást, az a tartalomfogyasztás, a TikTok térhódítása, mely 10-15 másodpercig leköt valakit, aztán útjára engedni” – szemléltette Pataki Bence, majd kihangsúlyozta: „A kultúrára megéri időt áldozni, az ugyanis egy kikapcsolódási fázisa az embernek, s mert az épít szívben, lélekben.”

Bendi Lajos a tihanyi diákok kulturális nevelésének témakörét is érintette a beszélgetésen. Rózsa Éva elmondta, a nagyobb ünnepeiken mindig a gyermekek szoktak megmozdulni, például október 23-án, március 15-én. Folyamatosan próbálják bevonni a fiatalokat, s egyfajta kultúra fogyasztóvá „nevelni” őket. „Egyetlen csoport, korosztály van elveszve, az 5-6-7. osztálytól ugyanis valahogy leválnak a kultúráról a diákok, őket kell valahogy megszólítanunk, hiszen ők lesznek a jövő kultúrafogyasztói” - fejtette ki a tihanyi Művelődési Ház igazgatója.

Az Örökség Műhely kerekasztal-beszélgetés a jövő terveinek, elképzeléseinek felvázolásával zárult. Rózsa Éva elmondta, a cél, hogy itt, Tihanyban egy kicsit le lehessen lassítani ebben a felgyorsult világban, hogy lazítani lehessen, s az, hogy a látogatók magukba szívhassák a helyi kultúrát.


A Tihanyi kulturális élet című kerekasztal-beszélgetés teljes egészében megtekinthető:

 

 

A rendezvény a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósult meg.

Eseménynaptár

Június 2024
H K Sz Cs P Szo V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Kiadványok megrendelése


 

Hírlevél feliratkozás


A Magyarság Kulturális Fővárosa Program előkészítését a Miniszterelnökség támogatja.


Tájékoztató rendezvényeken készülő fényképfelvételekről és azok felhasználásáról:
Az Örökség Kultúrpolitikai Intézet tájékoztatja a rendezvényein résztvevőket, hogy az eseményeken kép- és hangfelvételeket készíthet.
A rendezvényeken részt vevők az azokon való részvétellel elfogadják és kifejezetten hozzájárulnak ahhoz, hogy róluk kép- és hangfelvétel készüljön. Tudomásul veszik, hogy a rendezvényen készült fotókat az Intézet a honlapján és közösségi média oldalain a rendezvény népszerűsítése, a rendezvényről tájékoztatás céljából felhasználhatja.
A rendezvényről készült felvételeket az Intézet jogosult átadni a rendezvény fellépőinek, szereplőinek honlapjukon és közösségi média oldalaikon történő felhasználásra.
A fényképek törlése indokolt esetben kérhető az info@oroksegintezet.hu e-mail címen.

©2024 Örökség Kultúrpolitikai Intézet, 1092 Budapest, Ferenc körút 14. | Tel.: 06 20 388 2348 | E-mail: info@oroksegintezet.hu |