Kerekasztal-beszélgetés a Hazáért Körút programról

Az Örökség Műhely elnevezésű kerekasztal-beszélgetés sorozatunk legutóbbi alkalmán a Hazáért Körút című rendhagyó pedagógiai programot mutattuk be a közönségnek. A március 31-i beszélgetésen Rodics Eszter, a kápolnásnyéki Halász-kastély igazgatója, Dr. Görög István, a Katonai Emlékpark Pákozd ügyvezetője, Ocsenás Katalin, a Gárdonyi Géza Könyvtár és Kulturális Központ igazgatója és Sipos Imre, az Oktatási Hivatal elnökhelyettese vett részt a Vörösmarty Rádió szerkesztő-műsorvezetője, Sasvári Csilla moderálása mellett. Az eseményre a kápolnásnyéki Halász-kastélyban került sor.

 

A beszélgetésen Sasvári Csilla kiemelte, úgy látja az elmúlt évtizedekben háttérbe szorult a hazaszeretet iránti fogékonyság, illetve az arra való nevelés. Sipos Imre ezzel kapcsolatban megjegyezte, az elmúlt 10-15 évben több kezdeményezés is elindult, amelyeknek központjában a hazaszeretet áll, erre pedig kiváló példa a Hazáért Körút rendhagyó pedagógiai program. Rodics Eszter a beszélgetésen kifejtette: „a program kialakításakor arra koncentráltunk, hogy ne akarjunk túl sokat mondani, ne akarjunk túl sokat mutatni. Így minden helyszínhez két fogalmat kapcsoltunk, amelyeken keresztül próbáljuk nagyon célzottan, élménypedagógiai módszerekkel megmutatni a gyermekeknek, miért jó Magyarnak lenni, s miért fontos az, hogy magyar vagyok.”


A kerekasztal-beszélgetésen a résztvevők bemutatták az egyes helyszínek tematikáját, fogalmait: a Hazáért Körút a kápolnásnyéki Vörösmarty Emlékházban indul, ahol a Szózaton keresztül a hűség és hősiesség fogalmát járják körül a diákok. „A tematikus túra második helyszínén, a Gárdonyi Géza Emlékháznál a résztvevők a bátorságról és a bajtársiasságról tanulhatnak az Egri Csillagok történetének felelevenítésével” – fejtette ki Ocsenás Katalin. Sipos Imre a beszélgetésen elmondta: „fontos, hogy a program kidolgozása során jól találták el az arányokat, hiszen minden helyszínen két kulcsszóra épül a foglalkozás, így kiválóak az elkészített pedagógiai anyagok.”


A program harmadik helyszíne a Katonai Emlékpark Pákozd – Nemzeti Emlékhely, melynek programját Dr. Görög István ismertette a közönséggel. „Két mottónk van: a hazát megkell védeni, így a honvédelem. A másik pedig a kitartás, mert erre, mint emberi erényre rendkívül nagy szükség van.” A gyermekek a Pákozd-Pátka–sukorói győztes csata helyszínét járják körbe, majd az 1849. október 6-i események nyomán felállított, 14 mártír emlékoszlopát tekintik meg, ahol a Schweidel József emlékére állított oszlop is megtalálható.


A negyedik állomásról Rodics Eszter beszélt. Elmondta, a kastély azért is hiteles hely, hiszen Schweidel József lánya, Schweidel Anna volt Halász Gedeon felesége. Az aradi vértanú történetének segítségével pedig a Hazáért Körút utolsó helyszínén így a hazaszeretet és az önfeláldozás kerül előtérbe.

A rendezvény a jövőbeli elképzelések felvázolásával zárult a Halász-kastélyban: „el tudnánk képzelni a Hazáért Körutat pécsi központtal, egri központtal, illetve soproni központtal is” – mondta Rodics Eszter, s hozzátette, csodálatos lenne, ha a körút olyan hálózattá nőhetné ki magát, melyben hazánk különböző pontjain a fiatalok hasonló interaktív élménypedagógiai foglalkozás keretében kapnának maradandó élményeket.

Fotók: Kőmíves András

 

Az Örökség Kultúrpolitikai Intézet által szervezett kerekasztal-beszélgetés teljes egészében megtekinthető itt:


Az Örökség Műhely kerekasztal-beszélgetés a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósult meg.

 

Eseménynaptár

Október 2022
H K Sz Cs P Szo V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Kiadványok megrendelése


 

Hírlevél feliratkozás


A Magyarság Kulturális Fővárosa Program előkészítését a Miniszterelnökség támogatja.


Tájékoztató rendezvényeken készülő fényképfelvételekről és azok felhasználásáról:
Az Örökség Kultúrpolitikai Intézet tájékoztatja a rendezvényein résztvevőket, hogy az eseményeken kép- és hangfelvételeket készíthet.
A rendezvényeken részt vevők az azokon való részvétellel elfogadják és kifejezetten hozzájárulnak ahhoz, hogy róluk kép- és hangfelvétel készüljön. Tudomásul veszik, hogy a rendezvényen készült fotókat az Intézet a honlapján és közösségi média oldalain a rendezvény népszerűsítése, a rendezvényről tájékoztatás céljából felhasználhatja.
A rendezvényről készült felvételeket az Intézet jogosult átadni a rendezvény fellépőinek, szereplőinek honlapjukon és közösségi média oldalaikon történő felhasználásra.
A fényképek törlése indokolt esetben kérhető az info@oroksegintezet.hu e-mail címen.

©2022 Örökség Kultúrpolitikai Intézet, 1092 Budapest, Ferenc körút 14. | Tel.: 06 20 389 0838 | E-mail: info@oroksegintezet.hu |