Konferencia az állami ingatlanvagyonról

Az állami ingatlanvagyon sorsa a rendszerváltozás után című konferencia alapgondolata abból a felismerésből származott, hogy az 1989–1990-ben kibontakozó rendszerváltozás idején a magyar társadalomnak, de még a magyar államnak sem volt pontos ismerete, átfogó képe arról, hogy az állampárt, valamint annak úgynevezett „társadalmi alapon” működő szatellitszervezetei mekkora vagyonnal rendelkeztek, különös tekintettel a nemzeti ingatlanvagyonra.

A 2013. június 27-én Budapesten, a Falk 1 Rendezvényközpontban tartott konferencia megrendezésére az Államreform operatív program részeként, 2011/1.1.10. kódszámon kiírt projekt keretében került sor, s a nemzeti ingatlanvagyon védelmét szolgáló jogi szabályozás előkészítését tűzte ki céljaként. Az előadók olyan történelmi előzményekre és összefüggésekre világítottak rá, amelyek lehetővé teszik az érintett problémakörnek a maga komplexitásában történő szemlélését, valamint nyomon követték a magyar nemzeti ingatlanvagyon tulajdonosi szerkezetének rendszerváltozás utáni átalakulását. A tanácskozás szándéka szerint egy olyan szakmai diskurzus kibontakozásához is hozzá kívánt járulni, amelynek során javaslatok, illetve jogszabályi megoldások születhetnek a nemzeti vagyon tényleges körének feltárása és az állami jogérvényesítés lehetősége érdekében.Dr. Barna Attila jogtörténész előadásában a magyarság ezeréves történetének elitváltásai és a rendszerváltozás közötti analógiákat vizsgálta. A lengyel történész, Sławomir Cenckiewicz a lengyelországi folyamatokra adott kitekintést, bemutatva a kommunista nómenklatúra által végrehajtott kisajátítási folyamatot és a Lengyel Egyesült Munkáspárt vagyonfelszámolásának történetét. Horváth Attila, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jogtörténeti Tanszékének docense a magyar rendszerváltozás idején lezajlott privatizáció folyamatát mutatta be, L. Simon László, az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottságának elnöke pedig az ingatlanvagyon egy speciális részének, a vidéki kastélyoknak és kúriáknak a helyzetéről adott áttekintést.

Téglási András alkotmányjogász az állami vagyon védelmének alkotmányjogi alapjait ismertette, különös tekintettel a magyar Alkotmánybíróság gyakorlatára és Magyarország új Alaptörvényére. Gál András Levente, a Magyar Közigazgatási és Szervezetfejlesztési Kutatóintézet kuratóriumi elnöke az állampárt szatellitszervezeteinek vagyonával kapcsolatos kutatás eredményeiről számolt be, és a jogalkotás lehetséges irányait is ismertette. Végezetül Lacsny Márton, a Honvédelmi Minisztérium Miniszteri Kabinetirodájának vezetője egy konkrét példán – a Magyar Honvédelmi Szövetség által üzemeltetett gépjárművezető szakág, vagyis az autós iskolák esetén – keresztül mutatta be az állam ellenőrzése alól kikerült ingatlanvagyon visszaszerzésének lehetőségeit.


A konferencián elhangzott előadások szerkesztett változatából az Örökség Kultúrpolitikai Intézet gondozásában kötet készül, amely egy, az állami ingatlanvagyon rendszerváltozás utáni sorsával kapcsolatos – a Magyary Zoltán Közigazgatás-fejlesztési Programba illeszkedő Ereky Terv VI. ütemének keretén belül megvalósult –  kutatás eredményeit összegző tanulmányt is tartalmaz.

Eseménynaptár

Szeptember 2023
H K Sz Cs P Szo V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1

Kiadványok megrendelése


 

Hírlevél feliratkozás


A Magyarság Kulturális Fővárosa Program előkészítését a Miniszterelnökség támogatja.


Tájékoztató rendezvényeken készülő fényképfelvételekről és azok felhasználásáról:
Az Örökség Kultúrpolitikai Intézet tájékoztatja a rendezvényein résztvevőket, hogy az eseményeken kép- és hangfelvételeket készíthet.
A rendezvényeken részt vevők az azokon való részvétellel elfogadják és kifejezetten hozzájárulnak ahhoz, hogy róluk kép- és hangfelvétel készüljön. Tudomásul veszik, hogy a rendezvényen készült fotókat az Intézet a honlapján és közösségi média oldalain a rendezvény népszerűsítése, a rendezvényről tájékoztatás céljából felhasználhatja.
A rendezvényről készült felvételeket az Intézet jogosult átadni a rendezvény fellépőinek, szereplőinek honlapjukon és közösségi média oldalaikon történő felhasználásra.
A fényképek törlése indokolt esetben kérhető az info@oroksegintezet.hu e-mail címen.

©2023 Örökség Kultúrpolitikai Intézet, 1092 Budapest, Ferenc körút 14. | Tel.: 06 20 388 2348 | E-mail: info@oroksegintezet.hu |