Megújuló Nagycenk - A Széchenyi Emlékévben rejlő lehetőségek

Az Örökség Kultúrpolitikai Intézet Széchenyi és a nagycenki fejlesztések címmel szervezett szimpóziumot a Várkert Bazárban a mai napon. A meghívott vendégek szót ejtettek a nagycenki kastélyban a Széchenyi Emlékév keretében várható fejlesztésekről, de eszmét cseréltek az újragondolt Széchenyi-kiállítás koncepciójáról is.

A nagycenki felújítások kérdéskörét dr. Estók János, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum főigazgatója, Fónagy Zoltán, az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézetének tudományos főmunkatársa és L. Simon László, a Miniszterelnökség kulturális örökségvédelemért és kiemelt kulturális beruházásokért felelős államtitkára járták körbe, Zsuppán András, a Heti Válasz újságírójának moderálása mellett.

02

Fónagy Zoltán, L. Simon László, Dr. Estók János, Zsuppán András

A Nagycenk jelentőségének kifejtésével induló beszélgetés elején dr. Estók János arról beszélt, miért lényeges a várost a Széchenyi család történetének egyik legfontosabb helyszíneként megőriznünk. „Nagycenk egyrészt már most is kultuszhelyként funkcionál, másrészt pedig kiváló helyszín bemutatni azt az embert, akit a legnagyobb magyarként tisztelünk” – jelentette ki a Magyar Mezőgazdasági Múzeum főigazgatója.

01

L. Simon László is a nagycenki örökséget, Széchenyi alakjának példaként való felmutatását emelte ki, amelyhez elengedhetetlen a megkezdett fejlesztések folytatása: „Az emlékév felhívja rá a figyelmet, hogy van bőven feladat előttünk, a tavaly rekonstruált mauzóleumon kívül gyakorlatilag mindent fel kell újítani” – fejtette ki L. Simon. Szerinte ugyanakkor a Széchenyi István életútját bemutató kiállítás újragondolása sem kevésbé jelentős lépés. „Egy új koncepción már dolgozik az Emlékbizottság, melynek eredménye egy a fiatalokat is megszólító, valóban izgalmas és érdekes tárlat lesz” – mondta a Miniszterelnökség államtitkára.

03

L. Simon László

Zsuppán András a tervezett kiállításra célzó kérdése kapcsán az derült ki, hogy Fónagy Zoltán más irányba vinné a tárlat alapelvét. „A múlthoz az ismeretszerzésen keresztül lehet majd a kiállítással közeledni. Széchenyi életműve önmagában olyan helytálló, hogy nem kell semmit bizonygatni, nem kell kultuszt építeni” – jelentette ki a Magyar Tudományos Akadémia tudományos főmunkatársa.

A szimpóziumon kiderült, hogy a tényközlő, a legnagyobb magyar mindennapjait feltárni igyekvő kiállítás kapcsán számos kérdésben szükséges még döntenie a Széchenyi Emlékbizottságnak. Az emlékév következő eseményén, április 8-án, Nagycenken nagyszabású rendezvény keretében emlékeznek meg a legnagyobb magyarról, az érdeklődők konferencián, bélyegbemutatón és koszorúzáson vehetnek részt.

Eseménynaptár

Szeptember 2021
H K Sz Cs P Szo V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3

Kiadványok megrendelése


 

Hírlevél feliratkozás


A Magyarság Kulturális Fővárosa Program előkészítését a Miniszterelnökség támogatja.
©2021 Örökség Kultúrpolitikai Intézet, 1092 Budapest, Ferenc körút 14. | Tel.: 06 20 389 0838 | E-mail: info@oroksegintezet.hu |