Véget ért a Mozaik Múzeumtúra

Hét hónappal ezelőtt indult útjára Magyarország eddigi legnagyobb múzeumnépszerűsítő programja, a Mozaik Múzeumtúra, amelynek elsődleges célja a hazai múzeumok és kiállítóhelyek ismertségének növelése volt. Az eredetileg négy hónaposra tervezett, de a nagy érdeklődésre való tekintettel a nyári hónapokra is meghosszabbított program legnépszerűbb eleme az országos matricagyűjtő játék volt, amelynek keretében a résztvevők a kulturális élmények mellett a garantált ajándékokat is begyűjthették.

Az Örökség Kultúrpolitikai Intézet által koordinált, a Nemzeti Kulturális Alap 130 millió Ft-os támogatásával és az Emberi Erőforrások Minisztériuma szakmai közreműködésével megvalósuló program formabontó eszközökkel igyekezett ráirányítani a közönség — főként a fiatalok — figyelmét a hazai múzeumok és kiállítóhelyek sokszínű kulturális kínálatára.

 

A program keretében készült el a 300 múzeum és kiállítóhely Magyarországon című, hiánypótló reprezentatív kiadvány, valamint a Mozaik Múzeumtúra mobil applikáció. A látványos fotókkal illusztrált kötet az intézményekkel kapcsolatos legfontosabb információkat gyűjtötte egybe, míg az alkalmazást letöltő felhasználók a közösségi oldalon is bejelentkezhettek egy-egy múzeumból, és folyamatosan bővíthették virtuális gyűjteményüket. A gyűjtőjáték, a kiadvány, valamint a mobil applikáció mellett igen népszerű volt a program közösségi oldala is: a Mozaik Múzeumtúra Facebook-profilját és az ott megjelenő, a hazai múzeumokat és kiállítóhelyeket népszerűsítő bejegyzéseket több mint 16 ezer követő kísérte figyelemmel. 

A program — a területen formabontónak számító marketingeszközök mellett — az oktatás, a média és a civil szféra képviselőivel összefogva népszerűsítette a hazai múzeumokat. A Mozaik Múzeumtúrát ismert személyiségek zenészek, költők, színészek is támogatták. A program szóvivője, Rátonyi Krisztina mellett „múzeumtúrázott” többek között Pál Feri atya, Hien, Gundel Takács Gábor, Szente Vajk és Kovács András Péter is.

Szintén nagy sikert aratott az Éjszaka a múzeumban című fotópályázat, amely ugyancsak a program keretében — elsősorban a középiskolások körében — népszerűsítette a múzeumlátogatást. A pályázatra múzeumok előtt, illetve múzeumokban készített osztályképekkel lehetett jelentkezni. Összességében közel ezer fiatal volt versenyben azért, hogy megnyerje a Múzeumok Éjszakájára időzített álom-osztálykirándulást; nem egy esetben egész városok mozdultak meg a szavazatok begyűjtése érdekében.

A program Facebook-profilja és hivatalos honlapja a szeptember elsejei zárás után is aktív marad, programajánlók, fotók és érdekességek várnak ezután is minden látogatót. A Museum.hu oldallal együttműködésben a felületeken heti rendszerességgel jelennek meg négy állomásból álló túrajánlatok. Az útvonalak a Mozaik Múzeumtúra programban részt vevő, egymáshoz közel található múzeumok és kiállítóhelyek felkeresésének sorrendjére vonatkozó – hasznos szócikkekkel, látványos fotókkal, térképpel kiegészített - javaslatokat tartalmaznak.

További kérdések, információ:

http://www.mozaikmuzeumtura.hu/ 

 

Eseménynaptár

Június 2022
H K Sz Cs P Szo V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3

Kiadványok megrendelése


 

Hírlevél feliratkozás


A Magyarság Kulturális Fővárosa Program előkészítését a Miniszterelnökség támogatja.
©2022 Örökség Kultúrpolitikai Intézet, 1092 Budapest, Ferenc körút 14. | Tel.: 06 20 389 0838 | E-mail: info@oroksegintezet.hu |